Przepisy z 4 odcinka - Wielkie makaronowe szaleństwo:)

Image_1024 (38).jpg
Image_1024 (38).jpg

Lilka Jarocka

Makaron z sosem śmietanowym i łososiem

  • filet z łososia
    • śmietana 30%
      • oliwa z oliwek
        • mąka
          • jajka
            • sól, pieprz
              • cebula
                • suszony rozmaryn, suszony tymianek
                  • curry
                    • ser grana padano
                      • limonka
                        • bazylia

                          Makaron: 2 jajka, 2 żółtka, 200 g mąki, 2 łyżki oliwy z oliwek, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i dajemy do odpoczynku.

                          Kroimy cebulę w kostkę, na patelni podsmażamy ją z oliwą z oliwek, zalewamy śmietanką, doprawiamy curry, tymiankiem, rozmarynem oraz solą pieprzem do smaku. Makaron wałkujemy i robimy tagliatelle. Następnie gotujemy je w wodzie z oliwą z oliwek i solą, aż wypłynie na górę. Odcedzamy. Do sosu dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i dolewamy soku z połówki limonki. Redukujemy śmietankę, dodajemy starty ser grana padano.

                          Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem.

                          Franek Lorenc

                          Makaron w sosie śmietanowo-grzybowym z kurczakiem i cukinią

                          Makaron:

                          • 200 g mąki
                            • 2 jajka, 2 żółtka
                              • oliwa z oliwek 2 łyżki
                                • sól

                                  Sos:

                                  • cukinia
                                    • pierś z kurczaka
                                      • śmietanka 30% 50 ml
                                        • śmietanka 18% 50 ml
                                          • pietruszka natka
                                            • prawdziwki
                                              • cebula
                                                • sól, pieprz

                                                  Dodatki:

                                                  • ser parmezan
                                                    • bazylia, pietruszka natka

                                                      Wszystkie składniki na makaron łączymy razem i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię, odstawiamy. Sos: cukinię kroimy na mniejsze kawałki, kurczaka kroimy w kostki, prawdziwki kroimy w plastry, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Gdy wszystko mamy pokrojone, cebulę wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Gdy cebula będzie złocista, dodajemy grzyby i czekamy, aż zmniejszą objętość, odstawiamy na bok. Następnie smażymy kurczaka, a gdy będzie podsmażony, odstawiamy.

                                                      Ciasto na makaron wyjmujemy z folii, wałkujemy, wycinamy tagliatelle. Obsypujemy sporą ilością mąki, żeby się nie lepiło. Odstawiamy. Cebulę, grzyby i kurczaka grzejemy na oddzielnej patelni, dolewamy obie śmietanki i czekamy, aż się zredukują. Wrzucamy do środka posiekaną pietruszkę i mieszamy, odstawiamy na bok. Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Odcedzamy, mieszamy z sosem. Układamy na talerzu, na górę ścieramy parmezan, posypujemy posiekaną natką pietruszki, układamy liście bazylii. Smacznego!

                                                      Natalka Tokarska

                                                      Makaron grzybowy z pistacjami i selerem naciowym

                                                      Makaron;

                                                      • 200 g mąki
                                                        • 2 żółtka, 2 jajka
                                                          • szczypta soli
                                                            • łyżka oliwy

                                                              Sos:

                                                              • 1/3 selera naciowego
                                                                • szklanka borowików
                                                                  • garstka pistacji
                                                                    • 50 ml śmietanki 36%
                                                                      • sól, pieprz
                                                                        • parmezan
                                                                          • natka pietruszki
                                                                            • szalotka
                                                                              • ząbek czosnku

                                                                                Zagnieść ciasto na makaron ze składników, wyrobiony makaron rozwałkować i zostawić do delikatnego wyschnięcia. W tym czasie robimy sos: na patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć i dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wsypać pokrojony seler naciowy i posiekane sprażone pistacje. Dokładnie wszystko wymieszać, zmniejszyć gaz i wlać śmietankę, wymieszać i czekać, aż zgęstnieje, dodać troszeczkę drobno posiekanej natki pietruszki. Makaron pokroić w nieduże prostokąty i zgnieść palcem na środku – zrobić kokardki. Makaron wstawić do osolonej wody i gotować około 3 – 4 minuty. Gotowy odcedzony makaron wrzucić na chwilkę na patelnię do sosu i wyłożyć na talerz. Posypać startym parmezanem oraz podprażonymi pistacjami.

                                                                                Ola Gądek

                                                                                Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym

                                                                                • 100 g mąki
                                                                                  • 1 jajko, 1 żółtko
                                                                                    • łyżka oliwy
                                                                                      • szczypta soli
                                                                                        • seler naciowy
                                                                                          • pomidory
                                                                                            • śmietanka 30%
                                                                                              • orzechy włoskie
                                                                                                • oliwa z oliwek
                                                                                                  • cebula szalotka
                                                                                                    • migdały

                                                                                                      Makaron: 100 g mąki wymieszać z jajkiem, żółtkiem, szczyptą soli i łyżką oliwy, zagnieść. Odłożyć na 10 minut w folii spożywczej w temp. pokojowej. Pomidorki podsmażyć na patelni ze śmietanką 30%, dodać sól. Na osobnej patelni podsmażyć na oliwie cebulę szalotkę, orzechy włoskie i migdały. Następnie połączyć z pomidorami i zblendować. Makaron rozwałkować i wyciąć paski tagliatelle. Makaron gotować w osolonej wodzie, aż wypłynie. Odcedzić. Seler naciowy podsmażyć z orzechami włoskimi.

                                                                                                      Na dno talerza dać sos, na to makaron i wszystko posypać orzechami z selerem.

                                                                                                      Wiktor Przysiężny

                                                                                                      Makaron tagliatelle z sosem kurkowym i polędwicą wołową

                                                                                                      • 200 g mąki
                                                                                                        • 2 jajka, 2 żółtka
                                                                                                          • łyżka oliwy
                                                                                                            • szczypta soli
                                                                                                              • cebula szalotka
                                                                                                                • czosnek
                                                                                                                  • oliwa
                                                                                                                    • kurki 200 g
                                                                                                                      • wino białe 40 ml
                                                                                                                        • śmietana 30% 80 ml
                                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                                            • parmezan
                                                                                                                              • natka pietruszki
                                                                                                                                • kwiatki jadalne
                                                                                                                                  • kawałek polędwicy wołowej
                                                                                                                                    • tymianek świeży, rozmaryn świeży
                                                                                                                                      • masło 80 g
                                                                                                                                        • natka pietruszki

                                                                                                                                          Mąkę, jajka, żółtka, oliwę i sól dajemy do miski, wszystko zagniatamy do gładkiej masy, zawijamy w folię spożywczą i dajemy odpocząć ciastu 20 minut. Na patelni podsmażamy cebulę i ząbek czosnku na oliwie, dodajemy kurki, odparowujemy wodę, zalewamy białym winem, odparowujemy alkohol, dodajemy śmietankę 30% i starty parmezan. Makaron wałkujemy i tniemy na tagliatelle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy, wrzucamy makaron i gotujemy ok. 3 minuty. Na drugiej patelni smażymy polędwicę na oliwie, podsmażamy z jednej strony na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę, dodajemy zgnieciony czosnek w skórce, kilka gałązek tymianku i trochę rozmarynu. Dodajemy masło i podlewamy polędwicę, aby przesiąkła smakiem masła. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy. Makaron z sosem wykładamy na talerz, na niego dajemy 4 plastry polędwicy, obok posypujemy parmezanem i ozdabiamy natką pietruszki i kwiatami jadalnymi.

                                                                                                                                          Tosia Barcicka

                                                                                                                                          Kurczako – ośmiornica

                                                                                                                                          • pierś z kurczaka
                                                                                                                                            • 200 g mąki
                                                                                                                                              • 2 jajka
                                                                                                                                                • szczypta soli, pieprz
                                                                                                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                    • 2 marchewki
                                                                                                                                                      • śmietanka 36%
                                                                                                                                                        • bazylia

                                                                                                                                                          Pierś z kurczaka smażymy w całości na oliwie na patelni. 200 g mąki, 2 jajka, sól, oliwę zagniatamy na ciasto makaronowe. Makaron wałkujemy, wycinamy paski tagliatelle i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchewki obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy. Jak będą miękkie, to wrzucamy je do malaksera i miksujemy ze śmietanką na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                          Pierś z kurczaka zdejmujemy z ognia, kroimy w kostkę i dajemy go znowu na patelnię razem z makaronem, chwilkę smażymy wszystko razem. W głębokim talerzu wykładamy makaron z kurczakiem i dekorujemy puree z marchewki i śmietanki.

                                                                                                                                                          Kuba Paliś

                                                                                                                                                          Tagliatelle z sosem grzybowym

                                                                                                                                                          Makaron:

                                                                                                                                                          • 200 g mąki
                                                                                                                                                            • 2 jajka, 2 żółtka
                                                                                                                                                              • łyżka oliwy
                                                                                                                                                                • szczypta soli

                                                                                                                                                                  Sos:

                                                                                                                                                                  • pieczarki
                                                                                                                                                                    • borowiki
                                                                                                                                                                      • oregano
                                                                                                                                                                        • bazylia
                                                                                                                                                                          • śmietana 30%
                                                                                                                                                                            • kwiaty jadalne
                                                                                                                                                                              • czosnek

                                                                                                                                                                                Ze składników na makaron zagniatamy ciasto, owijamy w folię i dajemy do odpoczynku na 20 minut. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy paski tagliatelle. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłynie, odcedzamy. Pokrojone w grubsze plastry pieczarki i borowiki przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, redukujemy. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, czekamy, aż sos zgęstnieje. Do sosu dajemy ugotowany makaron i łączymy wszystko przez chwilę. Podajemy na talerzu, ozdabiamy bazylią i kwiatami jadalnymi.

                                                                                                                                                                                Sonia Rudolf

                                                                                                                                                                                Makaron z krewetkami

                                                                                                                                                                                Makaron:

                                                                                                                                                                                • 100 g mąki
                                                                                                                                                                                  • jajko, żółtko
                                                                                                                                                                                    • łyżka oliwy
                                                                                                                                                                                      • szczypta soli

                                                                                                                                                                                        Sos:

                                                                                                                                                                                        • garść krewetek
                                                                                                                                                                                          • około 100 ml białego wina
                                                                                                                                                                                            • 50 g masła
                                                                                                                                                                                              • ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                  • natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                    • pomidorki

                                                                                                                                                                                                      Ze składników na makaron zagniatamy ciasto, owijamy w folię i dajemy do odpoczynku na 20 minut. Następnie wałkujemy ciasto na makaron, wycinamy paski na tagliatelle. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia, odcedzamy.

                                                                                                                                                                                                      Sos: ząbek czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię, zalewamy białym winem i dodajemy masło by się rozpuściło. Dodajemy pokrojone pomidorki, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, dodajemy krewetki i wszystko smażymy 2 minuty. Makaron podajemy z sosem i krewetkami. Ozdabiamy natką pietruszki.

                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                      Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                                                                                                      Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                                                                                                      Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                                                                                      Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                                                                                      Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                      Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                      Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                      Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                      Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                      Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                      The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                      The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                      Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                      Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                      Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                      Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"