Poznajcie koszmarne przepisy z VIII odcinka

Image_1024 (44).jpg
Image_1024 (44).jpg
  1. 1. Franek Lorenc

    Przegrzebki z guacamole i smażonym kalafiorem

    • 4 przegrzebki
      • masło solone 100g
        • pieprz, sól do smaku

          Guacamole:

          • jedno dojrzałe awokado
            • jeden dojrzały pomidor
              • jedna mała cebulka dymka
                • cytryna 1szt.
                  • orzeszki pini 50g
                    • majonez 30g

                      Kalafior:

                      • olej rzepakowy 0,5l
                        • kalafior 1szt
                          • mąka orkiszowa 200g
                            • woda

                              Dekoracja: muszla

                              5 g masła dajemy na patelnię i rozpuszczamy, wrzucamy przegrzebki, doprawiamy i smażymy po minucie z każdej strony do zarumienienia. Masełkujemy, następnie ściągamy z patelni i wkładamy w papier na leżakowanie.

                              Obieramy awokado, kroimy w kostkę i mielimy na papkę. Pomidora i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do papki z awokado, dodajemy łyżkę majonezu, wszystko mieszamy. Orzeszki pini blanszujemy, dodajemy do guacamole, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie sczerniało.

                              Mąkę mieszamy z wodą tak, aby powstała konsystencja ciasta na pancakesy. Olej rozgrzewamy w rondlu do 210 stopni. Małe różyczki kalafiora maczamy w cieście, następnie smażymy do zarumienienia ciasta.

                              Na talerz wykładamy guacamole w muszli, przegrzebki układamy po drugiej stronie talerza, a kalafior układamy na środku.

                              Gaja Suchocka

                              Dorsz z puree z pomidora i migdałów, musem z chili, mango i mleka kokosowego, pieczonymi pomidorami i chipsem z topinamburu

                              • filet z dorsza 200g
                                • duży pomidor
                                  • garść migdałów
                                    • mango 1 szt.
                                      • mleko kokosowe 100ml
                                        • pomidorki koktajlowe 300g
                                          • topinambur 100g
                                            • kawałek papryczki chili
                                              • sól do smaku
                                                • limonka 1szt.

                                                  Dorsza przesmażyć na patelni na suchej patelni z obu stron. Połowę mango pokroić w plasterki i obłożyć nimi dorsza. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut. Drugą połowę mango pokroić w kosteczkę, włożyć do blendera razem z papryczką chili i mlekiem kokosowym, dodać troszkę soku z limonki, zblendować. Przelać przez sito. W piekarniku, w którym się piekł dorsz, pieczemy pomidorki koktajlowe ok. pół godziny, tak, żeby skórka zaczęła odchodzić. Pomidora pokroić i wyjąć pestki. Włożyć do blendera, dodać migdały, sok z limonki, doprawić solą, zblendować. Olej rozgrzać do 210 stopni, włożyć plasterki topinamburu, smażyć do uzyskania karmelowego koloru. Wyjąć pomidorki.

                                                  Na talerz wyłożyć puree, na to dorsza, pieczone 4 pomidorki najlepiej z gałązką. Obok dorsza dać mus z mango, w puree włożyć chips z topinamburu. Dorsza przyozdobić świeżym rozmarynem.

                                                  Mateusz Książko

                                                  Krewetki z puree warzywnym

                                                  • krewetki 300g
                                                    • sól, pieprz do smaku
                                                      • woda
                                                        • rozmaryn kilka gałązek
                                                          • marchewka 300g
                                                            • żelatyna 1 listek
                                                              • papryka 1szt.
                                                                • ogórek 1szt
                                                                  • pietruszka 1szt.
                                                                    • cebula 2szt.

                                                                      Krewetki obrać, wypłukać. Włożyć na patelnię grillową i obsmażyć je. Zagrzać wodę z solą, pieprzem, rozmarynem, włożyć krewetki na minutę, gotować.

                                                                      Pokrojoną w plastry marchewkę włożyć na patelnię grillową i ją przyrumienić.

                                                                      Puree: Wszystkie warzywa ugotować w wodzie z solą, pieprzem i rozmarynem do miękkości. Wszystko zblendować. Listek żelatyny zamoczyć w wodzie. Do puree dodać sam listek, wymieszać i odstawić. Cebulę opalić palnikiem

                                                                      Na talerz wyłożyć puree, na puree dać krewetki, obok cebulkę, świeżą pietruszkę, botwinkę, marchewkę grillowaną.

                                                                      Sonia Rudolf

                                                                      Brukselkowy koszmar, czyli dwie odsłony brukselki z dodatkami

                                                                      • garść brukselki około 200g
                                                                        • sól do smaku
                                                                          • 2 łyżki miodu
                                                                            • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                              • łyżka masła
                                                                                • garść prażonych migdałów
                                                                                  • łyżeczka soku z cytryny

                                                                                    Brukselki gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut. Wyjmujemy i wkładamy do wody z lodem, żeby nie straciły koloru (część odkładamy). Kroimy je na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy masło. Brukselki wkładamy na patelnię, dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz miód, mieszamy. Pod koniec dodajemy prażone migdały.

                                                                                    Pozostałe brukselki obieramy z listków. Listki opalamy opalarką, solimy po wierzchu

                                                                                    Kurczak:

                                                                                    • polędwiczka z kurczaka 200g
                                                                                      • 2 gałązki rozmarynu
                                                                                        • 20 g masła

                                                                                          Kurczaka smażymy na 10 g masła, smażymy aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę, smażymy do zarumienienia. Na tej samej patelni rozpuszczamy resztę masła, dajemy gałązkę rozmarynu, solimy i masełkujemy.

                                                                                          Popcorn z kaszy gryczanej:

                                                                                          • 2 łyżki kaszy gryczanej
                                                                                            • 300 ml oleju
                                                                                              • sól do smaku

                                                                                                Olej rozgrzewamy do 180 stopni, wsypujemy kaszę, wyjmujemy, jak się zarumieni. Solimy.

                                                                                                Z jednej strony talerza układamy brukselki z sosem sojowym (skrapiamy je jeszcze sokiem z cytryny) z drugiej brukselki palone, na środku talerza kładziemy kurczaka, a całe danie posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Opcjonalnie kurczaka też można skropić sokiem z cytryny.

                                                                                                Natalka Tokarska

                                                                                                Stek z antrykotu z puree z buraka, marynowanym burakiem i popcornem z kaszy gryczanej

                                                                                                Stek:

                                                                                                • kawałek antrykotu 200g
                                                                                                  • sól, pieprz do smaku
                                                                                                    • 50 g masła
                                                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                                                        • rozmaryn gałązka

                                                                                                          Antrykot przyprawić, włożyć na nagrzaną patelnię, smażyć po minucie z każdej strony. Wrzucić masło, rozmaryn i czosnek i masełkowac mięso ok. pół minuty z każdej strony.

                                                                                                          Puree:

                                                                                                          • 3 małe buraki
                                                                                                            • sól, pieprz do smaku
                                                                                                              • oliwa 30ml
                                                                                                                • łyżka masła

                                                                                                                  Buraki owinąć folia aluminiową, do środka dać sól, pieprz i trochę oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. pół godziny. Gotowe buraki zblendować z masłem.

                                                                                                                  Marynowany burak:

                                                                                                                  • 100 ml octu winnego
                                                                                                                    • 2 łyżki cukru
                                                                                                                      • 20 ml wody
                                                                                                                        • duży burak

                                                                                                                          Ocet z cukrem i wodą wymieszać, buraka pokroić w cieniutkie plasterki, wrzucić do marynaty i odstawić na 20 minut.

                                                                                                                          Popcorn:

                                                                                                                          • 100 ml oleju
                                                                                                                            • kasza gryczana 50g

                                                                                                                              Olej nagrzać, wrzucić kaszę i smażyć 7 sekund.

                                                                                                                              Na talerz nałożyć puree, steka, marynowanego buraka i danie posypać popcornem z kaszy.

                                                                                                                              Ola Gądek

                                                                                                                              Pomidory suszone w ulepszonej wersji

                                                                                                                              • suszone pomidory 100g
                                                                                                                                • oliwa z oliwek 200ml
                                                                                                                                  • pieprz do smaku
                                                                                                                                    • pomidory świeże 2szt.
                                                                                                                                      • 100 g mąki
                                                                                                                                        • jedno jajko, jedno żółtko
                                                                                                                                          • sól do smaku
                                                                                                                                            • mak 20g
                                                                                                                                              • orzeszki pini 20g

                                                                                                                                                Mieszamy mąkę, jajko, żółtko i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Dajemy do folii spożywczej na 15-20 minut. Potem wałkujemy, wycinamy makaron tagliatelle. Gotujemy w wodzie 3-4 minuty. Odcedzamy. Jeśli makaron będzie się kleił, dajemy troszkę oliwy z oliwek, wody i soli. Pomidory suszone blendujemy z oliwą z oliwek, pieprzem i pomidorami świeżymi obranymi ze skórki. Podprażamy orzeszki pini. Na talerz wykładamy najpierw puree, na to makaron, posypujemy orzeszkami pini, makiem. Danie ozdabiamy liśćmi buraka i pietruszką.

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości