Norbert Borowski - Dzyndzałki warmińskie z wołowiny

Norbert Borowski.jpg
Norbert Borowski.jpg

Składniki:

500g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka oleju rzepakowego Szczypta soli około 250 ml cieplej wody

Nadzienie

400 g mielonej wołowiny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól i pieprz

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą dodać jajko, olej i stopniowo dodawać wodę zagniatając. Ciasto musi być jednolite, miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 30 minut. Do mięsa dodać rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek i majeranek. Doprawić do smaku . dobrze wyrobić ręką.

Pierożki gotować we wrzącej wodzie przez 10 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości