Natalia Paździor: Ravioli z łososiem

Natalia Paździor: Ravioli z łososiem
Natalia Paździor: Ravioli z łososiem

Ravioli z łososiem

Składniki: 100 g semoliny 130 g mąki pszennej typ 450 2 jajka 35 ml + 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g filetu z łososia bez skóry 100 g szpinaku 30 g masła 350 ml mleka pomidorki koktajlowe sól, pieprz papryka słodka oregano gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Semolinę i 100 g mąki przesiej na stolnicę, dodaj jajka i sól, wymieszaj, a następnie powoli dolewaj oliwy – zagniatając gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Filet z łososia pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę i delikatnie podsmaż łososia, oprószając go solą. Kiedy jest jeszcze różowy ściągnij go z patelni, włóż do miski i rozdrobnij widelcem. Na drugiej patelni przesmaż szpinak do momentu, kiedy zwiędnie. Wtedy przenieś go na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Posiekaj liście i wymieszaj z mięsem łososia. Mleko zagotuj. W rondelku podgrzej masło i dodaj 30 g mąki, energicznie mieszając, aby się nie przypaliła. Tak powstałą zasmażkę zalej gorącym mlekiem. Przypraw do smaku, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 2-3 łyżki powstałego sosu beszamelowego dodaj do łososia ze szpinakiem, dopraw przyprawami do smaku. Ciasto na ravioli rozwałkuj, w odstępach 3 cm nakładaj nadzienie, przykryj drugim płatem ciasta. Palcami dociśnij przestrzenie wokół nadzienia, a następnie przy pomocy radełka lub noża wykrój ravioli. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Ugotowane ravioli wyjmij z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Podawaj z sosem beszamelowym i pomidorkami koktajlowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości