Mateusz Truszkiewicz: Roladki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Mateusz Truszkiewicz: Roladki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym
Mateusz Truszkiewicz: Roladki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Roladki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Składniki: 2 kotlety z filetów z indyka ½ szklanki kaszy jaglanej 6 plastrów szynki parmeńskiej gorgonzola mozzarella natka pietruszki pomidory koktajlowe suszone pomidory w oleju miód musztarda śmietana 30% sól, pieprz, tymianek świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Rozbijamy kotlety z indyka i smarujemy olejem z suszonych pomidorów, a następnie wykładamy na mięso kawałki mozzarelli i suszone pomidory. Całość solimy, dodajemy pieprz i tymianek. Zawijamy w rolady i owijamy szynka parmeńską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorkami koktajlowymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. W rondelku doprowadzamy do wrzenia szklankę osolonej wody i wsypujemy wypłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Odstawiamy na 5 minut, a następnie dodajemy gorgonzolę i śmietankę 30%, ewentualnie trochę soli. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby odpoczęło, na kilka minut. Następnie kroimy w grube plastry i rozkładamy na kaszę. Do sosu który powstał z pieczenia mięsa i pomidorków dodajemy miód, musztardę i śmietankę – całość mieszamy. Wylewamy sos przed kaszę i mięso. Posypujemy natką pietruszki i dodajemy na talerz pomidory koktajlowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości