Mateusz Steć - Makaron tagliatelle z krewetkami, mulami w białym winie oraz pomidorkami koktajlowymi

Mateusz Steć.jpg
Mateusz Steć.jpg

Składniki na ciasto na makaron:

210 g mąki pszennej typu 00 (może być tortowa) 2 jaja 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki oliwy extra vergine

Pozostałe składniki:

6 krewetek tygrysich w pancerzach 6 muli 3 pomidorki koktajlowe 100 ml białego wytrawnego wina 2 szalotki 3 ząbki czosnku kolendra 10 g masła sól do smaku

Sposób przygotowania:

Połącz mąkę z jajkami i żółtkami, dodaj szczyptę soli oraz oliwę. Wyrób ciasto na miękkie i jednolite. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut, żeby odpoczęło. W międzyczasie zdejmij pancerze z krewetek oraz wyjmij jelita. Sprawdź te mule, które są otwarte stukając nimi o blat. Te, które się nie zamkną i są połamane, wyrzuć. Zagotuj wodę na makaron. Pokrój szalotkę i czosnek w drobną kostkę, następnie posiekaj kolendrę. Ciasto na makaron wyjmij z lodówki, rozwałkuj do grubości około 1-2 mm i wytnij długie wstążki o szerokości 0,5-1 cm. Makaron posyp mąką i wyłóż na blat, żeby wysechł. W tym czasie zeszklij szalotkę i czosnek na maśle, dodaj mule, zalej wszystko białym winem. Duś pod przykryciem, aż wszystkie mule się otworzą (około 7 min.). Do garnka z zagotowaną i posoloną wodą wrzuć makaron i gotuj go ok. 6 min. aż będzie al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć krewetki i smaż ok. 2 min. z każdej strony. Dodaj pomidorki koktajlowe i smaż na małym ogniu około 1-2 min. Ugotowany i odcedzony makaron, dodaj do krewetek i pomidorków. Zamieszaj, następnie wyłóż na talerz. Na makaron połóż mule, wszystko ozdób kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości