Mateusz Steć
Ceviche z makreli
Składniki:
1/4 granatu
1/4 awokado
1/4 czerwonej cebuli
1/4 gruszki
1 łyżeczka cukru
szczypta soli i pieprzu
1,5 limonki
1/4 pomarańczy
świeża makrela
Przygotowanie:
Wycinamy z makreli filety, zdejmujemy z nich skórę i kroimy w kostkę, następnie zalewamy sokiem z pomarańczy i limonki i odstawiamy na 15 minut marynowania.
Kroimy cebulę, awokado, gruszkę w kostkę, wyjmujemy pestki granatu. Następnie odsączamy z soku, żeby zostało go tylko odrobina, ok 10 ml. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem i cukrem, wszystko mieszamy i wykładamy na talerz.
Smażona makrela z boczniakami królewskimi, plackiem z cukinii, sosem rybnym i z zblanszowanym selerem naciowym i papryką
Składniki:
Filet z makreli
boczniaki
cukinia
mąka ziemniaczana
żółtko
1 łodyga selera naciowego
ćwiartka papryki żółtej
białe wino wytrawne
śmietanka 30%
masło
kardamon, sól, pieprz, kurkuma do koloru
olej
Przygotowanie:
Kręgosłup i głowę makreli wrzucić do garnka, zalać winem i zredukować płyn. Dodać śmietankę, sól, pieprz, kardamon i kurkumę, dalej redukować do gęstego sosu. Zagotować wodę w garnku i posolić. Filet pociąć na 3 kawałki, ponacinać ze strony skóry.
Zetrzeć cukinię na małych oczkach tarki, odsączyć z wody, dodać sól, pieprz, mąkę i żółtko i uformować placki.
Pokroić żółtą paprykę w kostkę, selera na kawałki półcentymetrowe, boczniaki na plastry o grubości pół cm. Usmażyć placki na oleju, paprykę i boczniaki podsmażyć na maśle, a selera zblanszować. Usmażyć makrelę, żeby skóra była chrupiąca. Odcedzić sos i wszystko wyłożyć na talerz.