Mateusz Biernat: Karkówka wieprzowa z warzywami i szarymi kluskami

_WA_8502.dng Mateusz Biernat.jpg
_WA_8502.dng Mateusz Biernat.jpg

Składniki:

½ kg karkówki 2 małe pory 2 małe marchewki 3-4 ziemniaki 2 szczypty soli około 3 szklanek mąki 2 jajka olej do smażenia pieprz świeże zioła do dekoracjiPrzygotowanie:

Karkówkę smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, 20 sekund na każdej stronie, żeby się zarumieniła, zmniejszamy ogień i smażymy dalej. W tym czasie ścieramy 2 marchewki na tarce, pora kroimy w plasterki - warzywa dodajemy do karkówki na patelni, dolewamy szklankę wody – przykrywamy i dusimy 20 minut. Przygotowujemy kluski: ścieramy surowe, obrane ziemniaki na tarce, dodajemy jajka, mąkę, sól i mieszamy, ciasto musi być gęste. Łyżeczką odmierzamy porcję z ciasta na jedną kluskę i wrzucamy ją do wrzącej wody, czekamy aż wypłynie na wierzch, wtedy jest gotowa. Gotową karkówkę i gotowe kluski wykładamy na talerz, zdobimy świeżymi ziołami i gotowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości