Kamila Paśnik - Gnocci z pesto bazyliowym

Kamila Paśnik.jpg
Kamila Paśnik.jpg

Składniki:

1 kg ziemniaków oliwa z oliwek 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 cytryna 1 pęczek bazylii 60 g orzeszków pinii ser parmezan sól, pieprz (według uznania) oliwa z oliwek sok z cytryny

Przygotowanie:

Nastaw ziemniaki w mundurkach, posól wodę. Gotuj przez ok.25min., w tym czasie przygotuj pesto.

Bazylię umyj, utrzyj garść parmezanu, obierz czosnek, odmierz 60 g orzeszków piniowych i wrzuć na patelnię. Poczekaj aż lekko się zarumienią mieszając co chwilę, aby mogły podprażyć się z obu stron. Wsyp je do wysokiego naczynia, dodaj bazylię, obrany czosnek, utarty parmezan, oliwę oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku. Zblenduj składniki na gładką masę. Jeżeli pesto jest za gęste - dodaj oliwę, jeżeli za rzadkie – bazylię i parmezan.

Ziemniaki zalej zimną, osoloną wodą, ugotuj do miękkości. Obierz ze skórki. Przeciśnij przez praskę do mąki z jajkiem. Zarabiaj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest za kleiste dodaj mąkę. Wykrawaj podłużne słupki i kwadraciki wielkości opuszki palca. Odbij na nim wzór widelca aby pesto lepiej je oblepiło. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.

Gnocci pomieszaj z pesto. Podaj ozdobione bazylią oraz parmezanem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości