Iga Kawczak : Nadziewane marchewki z kruchego ciasta z jadalną ziemią

_WA_8647.dng Iga Kawczak.jpg
_WA_8647.dng Iga Kawczak.jpg

Składniki:

Na ciasto:

250 g mąki pszennej

170 g masła najlepiej w temperaturze pokojowej

½ szklanki śmietanki 18%

½ łyżeczki kurkumy

szczypta soli

łyżeczka cukru

Do posmarowania ciasta:

1 jajko

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Na jadalną ziemię:

100 g czarnych oliwek

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej

Pasta do marchewek:

4 jajka

1 awokado

Pół cytryny

Szczyptę soli

Szczyptę pieprzu

Szczypiorek

Dekoracja:

Koperek itp.

Parmezan

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni. Zagniatamy mąkę, masło i śmietanę wraz z kurkumą. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 5 min.

W tym czasie z folii aluminiowej formujemy stożki.

Pasta:

Gotujemy jajka na twardo. Przekrajamy awokado na pół, skrapiamy cytryną. Kroimy szczypiorek. Dorzucamy go do naszej pasty.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm.

Na stożkach z folii aluminiowej nawijamy paki z ciasta, aby miały kształt marchewki. W miseczce rozbijamy jajko i dodajemy przecier pomidorowy, wszystko mieszamy, aż będzie jednolite. Powstałą mieszaniną smarujemy nasze marchewki.

Wkładamy marchewki do piekarnika i pieczemy przez ok 15 min.

Ostudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone jajka dodajemy do naszej pasty i wszystko dokładnie ugniatamy. Odstawiamy na bok i zabieramy się za robienie jadalnej ziemi.

Przez praskę do czosnku przeciskamy oliwki oraz czosnek, dodajemy do tego bułkę tartą i podsmażamy na suchej patelni. Wyciągamy marchewki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy marchewki ostygną ściągamy je delikatnie z folii aluminiowej i nakładamy do nich farsz.

Na talerz układamy naszą ziemię dość niedbale, ścieramy ser. Marchewki układamy na talerzu z ziemią i ozdabiamy marchewki koperkiem by wyglądały jak naturalne.

Smacznego.

podziel się:

Pozostałe wiadomości