Drużyna zielona: Crespelle z koziego serka z pieczonym kalafiorem, szalotkami i boczniakiem królewskim

ZIELONI_LUIZA_WA_2533.jpg
ZIELONI_LUIZA_WA_2533.jpg

Ciasto:

3 jajka 250 g koziego twarożku 300 ml mleka 120 g mąki pszennej Sól

Pieczony kalafior:

1 kalafior romanesco 4 szalotki 2 łyżki oliwy Skórka otarta z 1 cytryny Sól świeżo mielony czarny pieprz

Boczniaki:

2 boczniaki królewskie 2 łyżki masła 2 gałązki rozmarynu

Ricotta cytrynowa

1 kubek ricotty Skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Sól

Do dekoracji: zielone szparagi baby gałązka pomidorków cherry świeży koperek

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z serkiem, mlekiem i mąką na jednolite ciasto. Oddzielnie ubij białka. Tuż przed smażeniem wymieszaj pianę w ciasto i smaż puchate naleśniki na maśle klarowanym.

Różyczki kalafiora wymieszaj z ćwiartkami szalotki, oliwą, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Piecz 30 minut w 200st. C.

Ricottę utrzyj z oliwą, skórką i solą.

Boczniaki pokrój w cienkie plastry i usmaż je na maśle aromatyzowanym rozmarynem.

Placuszki podawaj z kawałkami grzybów, posmarowane cytrynową ricottą z upieczonymi warzywami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości