Drużyna pomarańczowa:Brownie

POMARAŃCZOWI_MATEUSZ_WA_2758.jpg
POMARAŃCZOWI_MATEUSZ_WA_2758.jpg

Składniki: 300 g gorzkiej czekolady

200 g masła

3 jajka

100 g cukru pudru

2 łyżki maki

2 łyżki zmielonych orzechów laskowych

Mieszanka przypraw przyprażonych na patelni: laska cynamonu, 5 ziaren kardamonu, 8 goździków

100 g wiśni

100 ml likieru wg uznania

50 g białej czekolady

Garść posiekanych pistacji

100 g owoców leśnych

2 goździki

0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Sok z 1 cytryny

Odrobina maki ziemniaczanej

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka miodu

2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wiśnie zalej alkoholem. Rozpuść gorzka czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubij z cukrem pudrem. Powstałą masę wymieszaj z jajkami. Do gładkiej masy dodaj przesiana mąkę oraz szczyptę mieszanki przypraw. Wiśnie odcedź i oprósz mąką ziemniaczaną. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż wiśnie i zalej masą czekoladową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Owoce leśne wrzuć na patelnię z cukrem, miodem, cukrem waniliowym i przyprawami oraz sokiem z cytryny. Redukuj do momentu aż powstanie gęsty sos, ostudź i przetrzyj przez sito.

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, wylej cienką warstwę na papier do pieczenia i oprósz posiekanymi pistacjami. Wstaw do lodówki do stwardnienia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości