Drużyna pomarańczowa: Pierś z kurczaka na buraczanym puree, sos skorupiakowy

POMARAŃCZOWI_MATEUSZ _WA_2504.jpg
POMARAŃCZOWI_MATEUSZ _WA_2504.jpg

Składniki:

3 filety z kurczaka marynata: tymianek, sól, pieprz, tabasco 4 buraki 2 łyżki sera koziego 1 gałązka świeżego rozmarynu oliwa oliwek miód 400 ml wina kilka langustynek śmietana 30% 200 g masła marchewki baby 300 ml octu 300 ml wody pęczek natki pietruszki czerwona cebula6 śliwek suszonych sól, pieprz kiełki/świeże zioła do dekoracjiPrzygotowanie:

Kurczaka zamarynuj w marynacie na godzinę. Buraki pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, dodaj oliwę i miód. Zapiekaj w piekarniku do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Wystudź i dodaj ser kozi, rozmaryn, przypraw solą i pieprzem. Zblenduj i przetrzyj przez sitko.

Ocet i wodę oraz natkę zagotuj. Zdejmij z gazu i włóż pokrojoną w piórka cebulę.

Marchewkę skarmelizuj na maśle, zalej wodą i gotuj do miękkości. Dopraw odrobiną soli.

Obrane langustynki przesmaż na maśle, podlej winem i zredukuj, przelej przez sito i ubij wszystkie pancerze w celu wyciśnięcia wszystkich soków. Dodaj śmietankę, dopraw, zredukuj, a następnie przecedź przez sito.

Kurczaka przesmaż, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Na talerz wyłóż puree z buraka, następnie kurczaka, polej sosem z langustynek. Udekoruj piórkami cebuli, marchewkami baby, śliwką oraz kiełkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości