Składniki:
Wątróbka
1 cebula
2 jabłka
czekolada gorzka 50g+50g
świeże chilli
ziemniaki
maliny
kefir
kwiaty jadalne do deskoracji
ocet jabłkowy
miód
sól, pieprz, tymianek
natka pietruszki
masło klarowane
świeży czosnek
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić ze szczyptą chili. Wątróbkę zamarynować w kefirze i czekoladzie z chilli. Do marynaty dodać sól i pieprz.
Ugotować ziemniaki. Ugotowane ziemniaki pokroić na plastry i podsmażyć je na patelni z czosnkiem na maśle klarowanym.
Czekoladę rozpuścić, dodać do niej maliny, odrobinę octu jabłkowego, chilli, sól i pieprz. Wymieszać tworząc z tego sos.
Zamarynowaną wątróbkę osuszyć w papierze. Podsmażyć na maśle klarowanym, z odrobiną octu jabłkowego. Na drugiej patelni skarmelizować na maśle jabłka, dodać cebulę, tymianek i miód. Na koniec połączyć wątróbkę z usmażoną cebulą i jabłkiem.
Podanie:
Sos z czekolady położyć na talerzu i rozmazać dnem łyżki. Położyć na to 3 talarki z ziemniaka, nakładające się na siebie nawzajem. Na to położyć wątróbkę, tak aby przecinała talarki. Następnie , na górę wątróbki wyłożyć łyżeczkę cebuli i jabłek z którą była smażona. W rogach talerze ułożyć pestki granatu. Na początku rozmazania sosu ułożyć 1 malinkę. Udekorować kwiatkiem obok jak i na wątróbce.