Krewetki na maśle z sosem z własnych pancerzy:
Krewetki black tiger jabłko Granny Smith skóra z dorsza kilka ząbków czosnku ew. 1 dojrzały pomidor sól, pieprz 150 ml + 100 ml wina białego wytrawnego 200 g masła 1 cebula 1 marchewka mikro zioła, listki szpinaku baby oraz kwiaty jadalne do dekoracji ziarna z ½ granatu do dekoracji 200 ml oleju słonecznikowegoPrzygotowanie:
Krewetki obierz z głów i pancerzy, pozostawiając jedynie ogony, oczyść z jelita. Pancerze i głowy wrzuć do rondla i obsmaż na maśle, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, marchewkę i ewentualnie pomidora. Po chwili wlej wino, zredukuj całość do 2/3 objętości, dopraw solą i pieprzem. Przecedź całość przez drobne sito, a następnie wlej na rozgrzaną patelnię i zredukuj, zaciągając pod koniec zimnym masłem, aby uzyskać konsystencję kremowego sosu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Krewetki obsmaż na maśle na rozgrzanej patelni. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz białe wino. Przypraw solą i pieprzem. Wino odparuj.
Skórę dorsza pokrój w paski, wrzuć na rozgrzany olej na parę sekund. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.