Tosty francuskie
2 jajka, 100 ml mleka, 1 łyżka cukru, szczypta cynamonu
Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto i zanurzamy w nim kromki chleba tostowego. Smażymy na maśle na rozgrzanej patelni, z obu stron.
Puszyste naleśniki z syropem klonowym
Ubijamy 2 białka, dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy ok 100 g mąki, pół szklanki mleka i szczyptę cukru; mieszamy szpatułką, ciasto musi być gęstsze, niż na naleśniki; smażymy naleśniki, aż się zarumienią, wykładamy na talerz, polewamy syropem klonowym.
Smażony w likierze pomarańczowym banan z sosem czekoladowym
Sos: śmietankę 30% podgrzewamy w rondelku i dodajemy czekoladę, żeby się roztopiła, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Banana obieramy i lekko przesmażamy na maśle klarowanym na patelni, na sam koniec smażenia dodajemy likier pomarańczowy, zapalamy i flambirujemy; banan a wykładamy na talerz i polewamy sosem czekoladowym
Carpaccio z pomidorów z mozarellą i bazylią
Mozzarellę i pomidora kroimy w plastry, układamy je na talerzu na zmianę, dekorujemy listkami bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą.
Koktajl jogurtowy z truskawkami i pomarańczą
Blendujemy truskawki, wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy, mieszamy sok z truskawkami, następnie dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy cukrem, mieszamy i przelewamy do szklanki.