Danie w duchu zero waste?! Tylko u nas! Sprawdź!

MasterChef Junior
MasterChef Junior
W drugiej części odcinka kuchnię MasterChefa odwiedzili zwycięzcy ostatnich edycji Masterchefa i Masterchefa Juniora. Hela Kłobucka i Kuba Tomaszczyk przygotowali dla dzieciaków niespodziankę w postaci przekąsek na imprezę. Po ich gotowaniu zostało wiele resztek i to właśnie w duchu zero waste kucharze musieli ugotować danie. Jak im poszło? Przekonajcie się sami!
MasterChef Junior
MasterChef Junior

Kaja Ciąpała

I Tartaletka ze szpinakiem

Składniki:

Ciasto:

-300g mąki pszennej

-200g masła

-Szczypta soli

-1 żółtko

-1 całe jajko

Farsz:

-2 garści szpinaku

- szklanki śmietanki kremówki

-Szczypta soli

-3 łyżki suszonych pomidorów

-3 łyżki posiekanych orzechów

-30g sera gorgonzola

-2 żółtka

-Połowa szklanki mleka

Wykonanie:

Ciasto:

Składniki na ciasto wymieszać i zgnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wyłożyć ciastem formę na tarty. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.

Farsz:

Szpinak ugotować do miękkości. Do ugotowanego szpinaku dodać, śmietankę, sól, suszone pomidory, orzechy, ser gorgonzola i wymieszać. Włożyć farsz do upieczonych tartaletek. Połączyć mleko z roztopionymi żółtkami i wlać do wypełnionych farszem tartaletek. Piec w 180 stopniach przez 10 minut.

Upieczone tartaletki wyciągnąć z formy i podać na talerzu.

Ignacy Jabłoński

I Słodkie tartaletki

Składniki:

-300g mąki

-200g masła

-100g cukru

-2 żółtka

Farsz:

-1 jajko

-1 pulpa mango

-białko z jednego jajka

-Połowa czekolady

-Mała garść wiórków kokosowych

-Mała garść orzechów brazylijskich

Beza:

-Białko z jednego jajka

-2 łyżeczki soku z pomarańczy

-50g cukru pudru

Wykonanie:

Ciasto kruche:

Mieszamy mąkę, masło, cukier i żółtka i zagniatamy. Wstawiamy na 5 minut do zamrażarki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez 30 minut.

Farsz:

Jajko pieczemy na rozgrzanej patelni i kładziemy na upieczone ciasto kruche. Pulpą mango polewamy ciasto kruche i dodajemy startą czekoladę. Tartaletki posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami.

Beza:

Białko i cukier ubijamy, dodajemy soku z pomarańczy. Bezę opalamy na cieście kruchym.

Gotowe tartaletki kładziemy na środek białego talerza.

Mikołaj Kubacki

Stek z puree cukiniowo-groszkowym i sosem śmietanowo-pomidorowym

Składniki:

Stek:

-3 plastry polędwicy wołowej ( gr ok 2 cm)

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

-2 łyżki oleju

Puree.

-0,5 puszki groszku

-0,5 średniej wielkości cukinii

-śmietanka 36%

Sos śmietanowo-pomidorowy:

-7 pomidorków koktajlowych

-75 ml śmietanki 36

-Pół łyżeczki słodkiej papryki

-Szczypta pieprzu

-Szczypta soli

Wykonanie:

Stek:

Polędwice kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm, obsypujemy solą i zostawiamy na 10/15 minut. Na patelnię wlewamy olej, po rozgrzaniu oleju wkładamy steka. Smażymy ok 2,5 minuty z każdej stronę. Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy, żeby odpoczęło.

Puree:

Cukinię gotujemy do miękkości, wrzucamy odsączony groszek i łączymy ze śmietanką. Całość blendujemy na gładką masę.

Sos śmietanowo pomidorowy:

Śmietanę wlewamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy pomidory, smażymy. Ugniatamy pomidory tłuczkiem do momentu powstania jednolitego sosu.

Na talerz wykładamy steki, obok nich puree. Obok steków wylewamy sos. Danie można udekorować podsmażoną cebulką, parmezanem lub miętą.

Emilia Dymek

I Chmurkowe kuleczki z łososiem

Składniki:

-80 ml śmietanki 30%

-200g kaszy jaglanej

-20g mąki tortowej

-30g łososia

-puszka buraczków

-puszka czarnej fasoli

-Oliwa

-garść kolendry

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

Wykonanie:

Łososia kroimy na drobne kawałki i smażymy na oliwie. Następnie dodajemy do łososia śmietanę mieszamy i odstawiamy. Posiekana kolendrę, ugotowaną kaszę jaglaną, buraczki i fasolą mieszamy z łososiem, aż powstanie klejąca masa. Następnie lepimy kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy na oliwę do uzyskania złotego koloru. Usmażone kuleczki wykładamy na papier, aby odsączyć nadmiar oliwy.

Kuleczki przekładamy na talerz i posypujemy kolendrą.

Kalina Sójkowska

I Risotto ala Recykling

Składniki:

-6 łyżek ugotowanego ryżu

-2 szczypty cukru

-5 orzechów włoskich

-50 g polędwiczki z wieprzowiny

-1 łyżeczka przyprawy curry

-2 szczypty soli

-2 szczypty pieprzu

-garść świeżej kolendry

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę 2cmx2cm i nacieramy przyprawą curry. Podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanej oliwie razem z posiekaną kolendrą. Ugotowany ryż podsmażamy przez 1 minutę i dodajemy skruszone orzechy. Do ryżu i orzechów dodajemy usmażoną wołowinę, cukier i sól. Smażymy jeszcze chwile i zdejmujemy z ognia.

Na talerzu układamy naszą potrawę ozdabiamy liśćmi kolendry.

Antek Wasik

Ciastko z musem z czerwonych owoców i ganache z białej czekolady.

Składniki :

Ciasto

-300g mąki

-200g masła

-100g cukru

-2 żółtka

Ganache:

-100g białej czekolady

-40g śmietanki 30%

Mus z malin i truskawek:

-garstka malin

-garstka truskawek

-2 łyżki cukru

Wykonanie:

Ciasto:

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy masło, mąkę i ręcznie wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 50mm.

Piec 20 minut. Wyciąć kółka

Ganache

Śmietankę wlać do garnka i mocno zagrzać. Przelać śmietankę do miski, z rozdrobnioną czekoladą i wymieszać. Ganache ubijamy przez 3 min, po czym wkładamy do zamrażarki na 10 min.

Mus z malin i truskawek

Do garnka wrzucamy owoce i cukier. Podgrzewamy przez 5 min na małym ogniu. Następnie całość miksujemy i zostawiamy do wystygnięcia

Jakub Szafrański

I Burgery

Składniki:

Mięso:

-300g mielonej wołowiny

-1 jajko

-¼ cebuli białej

-1 łyżka musztardy dijon

-Pól łyżeczki soli

-Pół łyżeczki pieprzu

-4 łyżki oleju

Bułki:

-300g mąki

-1 jajko

-40g masła

-100ml mleka

-15g drożdży świeżych

-Łyżeczka cukru

-Łyżeczka soli

Dodatki:

-5 plastrów sera cheddar

-¼ cebuli pokrojonej w piórka

-3 łyżki marynowanej cebuli

-5 jajek sadzonych

-5 łyżeczek musztardy

Wykonanie:

Mięso:

Mięso mieszamy z jajkiem musztardą oraz cebulą pokrojoną w kostkę. Mięso zagniatamy i rzucamy nim żeby wybić powietrze. Formujemy 5 kotletów i smażymy na oleju po 4 minuty z każdej strony.

Bułki:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki razem z masłem zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wkładamy do wyrośnięcia na 10 min do piekarnika nagrzanego na 35 stopni. Ciasto dzielimy na 5 części i formujemy bułeczki. Pieczemy bułeczki w 190 stopniach przez 40-50min.

Bułki rozcinamy na pół, dolną część smarujemy musztardą i wykładamy po kolei usmażone mięso, cheddar, jajko oraz cebule białą i marynowaną. Przykrywamy górną częścią bułki i przekładamy na talerz.

Zosia Konarska

I Tarta z szpinakiem

Składniki:

Ciasto :

-2 żółtka

-300 g mąki 

-200g masła

-Szczypta soli

Farsz:

-3 bryłki szpinaku mrożonego

-Szczypta soli

-Łyżka wina

-250ml śmietanki 30%

-200 g orzechów nerkowców

Wykonanie:

Ciasto:

Nastawiam piekarnik na 185 stopni. Na stolnicę wysypujemy mąkę, masło i siekamy nożem, dodajemy żółtka, sól i wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy na 3 min do lodówki. Ciasto nakładamy do formy na tartaletki.

Farsz:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy szpinak. Dodajemy śmietankę, wino, sól, orzechy smażymy, cały czas mieszając. Gotowy farsz przekładamy do miski.

Na tartaletki nakładamy farsz i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Upieczone tartaletki kroimy w trójkąty i nakładamy na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości