Składniki do bułek:
650 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka sojowego
Szczypta soli
170 ml wody letniej
3 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka siemienia lnianego (zalać 3 łyżkami wody)
Składniki na kotlety wegańskie:
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 torebka kaszy jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka kukurydzy
Sól i pieprz
Składniki na gauacamole
1 awokado
1 łyżka octu
Sól
Pieprz
Składniki do środka burgera:
1/3 ogórka
2 pomidorki koktajlowe
2 listki sałaty
2 kawałki papryki
Przygotowanie:
Drożdże z cukrem utrzeć, dodać podgrzane mleko z odrobiną wody i odstawić do wyrośnięcia.
Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, dodać oliwę, sól, wode i wyrośnięte drożdże, wymieszać.
Po wymieszaniu formować kulki około 120 g, dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem sojowym i posypać sezamem lub pestkami dyni, odstawić do wyrośnięcia. Po około 6min włożyć do pieca nagrzanego do 185 C na 20 minut.
Do garnka z zagotowaną wodą i koncentratem dać kasze jaglaną i gotować aż zrobi się miękka.
Następnie zetrzeć na małych oczkach tarki batata i dodać kukurydzę, kaszę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Uformować z masy kotletowej ładne płaskie kulki. Smażyć na oliwie z oliwek. Awokado zblendować razem z octem winnym. Dodać sól i pieprz. Pokroić ogórka, pomidorki koktajlowe.
Składanie burgera:
Na spód bułki smarujemy sosem guacamole, na to dajemy sałatę, ogórka, kotleta, pomidora, smarujemy górę guacamole, zamykamy bułkę.