Anika Ćwiek - Kalmary

Anika Ćwiek.jpg
Anika Ćwiek.jpg

Składniki:

Kalmary Ośmiornica Sól Pieprz Jajko Marchew Seler Pietruszka Por Olej Śmietanka 30 % Masło Bułka tarta Mąka Mleko Pomidor Czosnek Ziemniak

Przygotowanie:

Gotujemy osoloną wodę z pokrojonymi selerem, marchewka, pietruszka, porem doprawiamy solą. Do gotującej się wody wrzucamy macki ośmiornicy i gotujemy 50 minut. Kalmary oczyszczamy, kroimy w paski i panierujemy w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni smażymy kalmary, na złoty kolor.

Obieramy ziemniaka i kroimy w talarki, smażymy go na rozgrzanym oleju, tak aby się zarumienił.

Do rondelka wlewamy śmietankę z czosnkiem, dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy. Miksujemy i doprawiamy solą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości