Amelia Gardaś:Przegrzebki na purée z zielonego groszku

Amelia Gardaś:Przegrzebki na purée z zielonego groszku
Amelia Gardaś:Przegrzebki na purée z zielonego groszku

Przegrzebki na purée z zielonego groszku

Składniki: 3 przegrzebki 200 g groszku zielonego 1,5 szklanki mleka 1/8 szklanki śmietany 30 lub 36% 1 cebula 1 cytryna masło klarowane sól, pieprz kiełki lucerny i kwiaty jadalne (np. bratki) do dekoracji

Przygotowanie: Cebulę obierz z łupin, pokrój drobno i zeszklij na klarowanym maśle. Dodaj mleko i groszek, zamieszaj, a po chwili dolej śmietankę. Przypraw solą i pieprzem, gotuj 8 minut, a następnie odcedź (nie wylewaj odcedzonego wywaru). Groszek zblenduj na jednolite, gładkie purée (1 łyżkę całego groszku odłóż do dekoracji), a jego gęstość reguluj odlanym z gotowania wywarem. Przegrzebki oczyść i umyj. Przypraw solą i pieprzem, smaż na rozgrzanym, klarowanym maśle, po minucie z każdej strony. Na drugiej patelni podgrzej masło i dodaj do niego sok wyciśnięty z cytryny. Zamieszaj. Na talerz ułóż purée z groszku, na nim przegrzebki, każdy polej masłem cytrynowym i udekoruj kiełkami, kwiatami jadalnymi oraz groszkiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości