Amelia Gardaś: Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym

Amelia Gardaś: Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym
Amelia Gardaś: Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2-3 łyżki powideł śliwkowych 5 łyżek śmietany 30% 4-5 śliwek suszonych bez pestek 6 łyżek brandy 4 łyżki wody zielone szparagi 200 g białego ryżu 2 łyżki masła odrobina gałki muszkatołowej sól, pieprz, cukier oliwa z oliwek

Przygotowanie: Mięso rozklepujemy ręką, kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczki przez chwilę obsmażamy na oliwie z obu stron. W garnku zagotowujemy wodę z brandy, wkładamy śliwki i gotujemy, aż wchłoną alkohol. Wtedy wkładamy na patelnię do polędwiczek. Dusimy przez chwilę, przesuwamy mięso na bok i dodajemy powidła śliwkowe i śmietankę. Dokładnie mieszamy sos i dusimy jeszcze przez chwilę razem z mięsem. Nastawiamy 2 garnki z wodą: do jednego dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru i odrobinę masła, a do drugiego dwie szczypty soli. Opłukujemy ryż, myjemy i oczyszczamy szparagi. Do pierwszego garnka wkładamy szparagi (najpierw przez minutę trzymamy je pionowo, a potem zanurzamy całe) – gotujemy kilka minut, aby pozostały al dente. Odcedzamy. Do drugiego garnka wsypujemy ryż i gotujemy tak, aby pozostał sypki. Przecedzamy, dodajemy łyżkę masła. Wszystkie składniki wykładamy na talerz

podziel się:

Pozostałe wiadomości