Alek Dąbrowski: Makaron azjatyckiego zakochanego kundla - Tagliatelle z krewetkami

Alek Dąbrowski: Makaron azjatyckiego zakochanego kundla  - Tagliatelle z krewetkami
Alek Dąbrowski: Makaron azjatyckiego zakochanego kundla - Tagliatelle z krewetkami

Makaron azjatyckiego zakochanego kundla - Tagliatelle z krewetkami

Składniki na makaron: 300g mąki pszennej typ 450 2 całe jajka 2 żółtka oliwa z oliwek sól

Składniki na sos: 5 krewetek Black Tiger (tygrysich) 1 cebula oliwa z oliwek 2 pomidory bazylia sól, pieprz

Przygotowanie: Z podanych na makaron składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy na blacie miską, aby odpoczęło – przez około 10 minut. Następnie wałkujemy i kroimy w tagliatelle –przy pomocy maszynki do makaronów. Delikatnie obtaczamy w mące i odstawiamy do lekkiego przesuszenia. W tym czasie nastawiamy do zagotowania osoloną wodę w dużym garnku. Cebulę kroimy drobno, a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy. Krewetki oczyszczamy i obieramy z pancerzyków. Wkładamy do pomidorów i dusimy razem, aż nabiorą różowej barwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i dodajemy do sosu. Do sosu dajemy tez odrobinę wody z gotowanie makaronu. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Dekorujemy świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości