Przepisy kulinarne finalistów MasterChef Junior! Smacznego!

MasterChef Junior
MasterChef Junior
Brakuje Wam kulinarnych inspiracji? Sprawdźcie przepisy naszych finalistów!

Przepisy Gai Suchockiej:

Orzeźwiające ceviche z marynowanym łososiem podawane w miseczkach serowych.

Składniki:

  • 150 g filetu z łososia bez skóry
    • 8 szt. pomidorków koktajlowych
      • 1szt. Awokado
        • 1szt ogórek
          • 1 szt. łyżeczka czarnego sezamu
            • 1 szt. Szalotka
              • sól ,pieprz

                Marynata:

                • ¼ papryczki chili
                  • 1 łyżka świeżej kolendry
                    • sok z 1 limonki
                      • sok z 1 cytryny
                        • oliwa z oliwek
                          • sól, pieprz

                            Serowe miseczki:

                            • 70 g twardego żółtego sera (parmezan, garna padano)
                              • papier do pieczenia

                                Wykonanie:

                                Łosoś:

                                Łososia pokrój w kostkę, wymieszaj z marynatą i odstaw do zamarynowania na około 15 minut. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z zamarynowaną rybą, dodaj sezam, posiekaną szalotkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

                                Serowe miseczki:

                                Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Z papieru do pieczenia wytnij niewielkie kwadraty. Kładź je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu wysyp ser. Gdy ser się roztopi ściągnij papier z patelni i odłóż go na odwróconą do góry dnem szklankę. Poczekaj, aż ser wystygnie i stwardnieje. Gdy serowe miseczki wystygną, wypełnij je łososiem i warzywami.

                                Polędwiczki z sosem z cebuli, miechunki i rozmarynu oraz musem jabłkowym

                                • 2 cebule szalotka
                                  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
                                    • 200 g miechunki jadalnej peruwiańskiej (physalis)
                                      • 600 g polędwiczki wieprzowej
                                        • 1 łyżka masło klarowane
                                          • 200 ml cydru jabłkowego (cydr lubelski)
                                            • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
                                              • sól, pieprz
                                                • 2 zielone jabłka
                                                  • 50 g masła

                                                    Wykonanie:

                                                    Polędwiczka z sosem z cebuli, miechunki i rozmarynu

                                                    Polędwiczkę wyczyść z błonek i tłuszczu oraz dopraw solą do smaku. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż polędwiczkę z dwóch stron (po ok 30 sekund z każdej strony). Zostaw tłuszcz na patelni, bo będzie potrzebny do wykonania sosu, a polędwiczkę wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Na patelnię wrzuć cebulkę posiekaną w piórka. Jak cebulka się zeszkli dodaj cydr, miód i jedna łyżkę masła. Gotuj do momentu, aż sos się trochę zredukuje (zgęstnieje), wówczas dodaj miechunkę oraz posiekany rozmaryn. Gotuj dalej aż sos zrobi się bardziej gęsty, a miechunka będzie nadal cała (nie rozejdzie się). Wyjmij polędwiczkę, pokrój na 2 cm kawałki, a następnie dodaj do sosu i gotuj maksymalnie 1 minutę.

                                                    Mus jabłkowy

                                                    Jabłka pokrój w kostkę (nie obieraj ze skórki). Do garnka wlej 150 ml cydru, pokrojone w kostkę jabłka, oraz 50 g masła. Wszystko zagotuj do miękkości. Następnie przelej przez sitko, żeby odcedzić płyn. Zblenduj zawartość sitka i jeszcze raz przelej przez sitko. Mus powinien być gęsty i aksamitny.

                                                    Na talerz wykładamy mus jabłkowy na niego polędwiczkę obok kilka miechunek z sosu i sos. Dekorujemy świeżym rozmarynem.

                                                    Przekładaniec bezowy z kremem śmietankowym, truskawkami i lemon curd.

                                                    Beza:

                                                    • 250 g cukru pudru
                                                      • 6 białek
                                                        • sok z połowy cytryny
                                                          • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
                                                            • 200 g truskawek
                                                              • mięta-do dekoracji

                                                                Lemon Curd:

                                                                • 3 żółtka
                                                                  • jedno jajko
                                                                    • sok z dwóch cytryn
                                                                      • 50 g cukru

                                                                        Krem śmietankowy:

                                                                        • 100 ml śmietanki 30%
                                                                          • 200 g serka mascarpone
                                                                            • 70 g cukru pudru

                                                                              Wykonanie:

                                                                              Beza:

                                                                              Białka ubijaj i powoli dodawaj cukier, żeby nie zrobił się lukier. Ubijaj do momentu, aż piana będzie sztywna i lekko szklista. Następnie dodaj sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną i nadal ubijaj przez ok 2 minuty. Włóż masę bezową do ringu o wielkości ok 10 cm aby powstały trzy równej wielkości krążki, a następnie ringi usuń. Bezowe krążki włóż do piekarnika i piecz przez 80 minut w temperaturze 120 stopni. Podczas gdy beza się piecze przygotuj lemon curd i krem śmietankowy.

                                                                              Lemon Curd :

                                                                              Wszystkie składniki wlej do miski i cały czas ubijaj na parze wodnej, aż krem zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania, bo inaczej mogą zrobić się grudki. Gdy krem zgęstnieje odstaw.

                                                                              Krem śmietankowy:

                                                                              Śmietankę oraz serek mascarpone włóż do miski i ubijaj co chwile dodając cukier. Ubijaj do momentu, aż powstanie puszysta masa.

                                                                              Po wyjęciu bezy z piekarnika tworzymy przekładaniec bezowy w następującej kolejności: krążek bezowy smarujemy lemon curd i na to kładziemy kolejny krążek bezowy, który smarujemy kremem śmietankowym z cienko pokrojonymi wzdłuż truskawkami. Na to kładziemy kolejny krążek bezowy i smarujemy kremem lemon curd i kremem śmietankowym. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.

                                                                              Przepisy Franka Lorenca

                                                                              Kosmiczny tatar:

                                                                              • polędwica wołowa-150g
                                                                                • ogórki-2-3szt.
                                                                                  • cebula-1szt.
                                                                                    • kapary mini-5szt.
                                                                                      • musztarda dijon -50g
                                                                                        • marynowane grzyby-2-3szt.
                                                                                          • olej
                                                                                            • jaja przepiórcze-3-4szt.
                                                                                              • masło-50g
                                                                                                • sól gruboziarnista-do smaku

                                                                                                  Mięso oczyścić i posiekać na drobne kawałki, a następnie odstawić do lodówki. Ogórki, cebulę i kapary pokroić na drobną kostkę. Musztardę zblendować z grzybami. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jajka przepiórcze usmażyć na patelni z kawałkiem masła. Wyłożyć na talerz i ułożyć wg własnego pomysłu.

                                                                                                  Sandacz z plackiem ziemniaczanym, szpinakiem i grzybami.

                                                                                                  Placek ziemniaczany:

                                                                                                  • ziemniaki 250g
                                                                                                    • jajko 1
                                                                                                      • mąka 1 łyżka
                                                                                                        • sól
                                                                                                          • cebula-1szt.
                                                                                                            • olej do smażenia

                                                                                                              Sandacz:

                                                                                                              • sandacz 2 kawałki (każdy po około 100-120g)
                                                                                                                • kolendra-pół pęczka
                                                                                                                  • pieprz, sól-do smaku
                                                                                                                    • olej-150ml

                                                                                                                      Szpinak:

                                                                                                                      • szpinak -200g
                                                                                                                        • masło -50g
                                                                                                                          • woda
                                                                                                                            • czosnek-1-2 ząbki
                                                                                                                              • sól-do smaku

                                                                                                                                Grzyby:

                                                                                                                                • prawdziwki 200g
                                                                                                                                  • śmietanka -30%-100ml
                                                                                                                                    • 1-2 ząbki czosnku
                                                                                                                                      • sól,pieprz-do smaku
                                                                                                                                        • cebula-50g

                                                                                                                                          Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 - 10 minut, po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Masę ziemniaczaną nakładać na rozgrzany olej przy użyciu łyżki i ringu do formowania placków. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru i chrupiących brzegów, przewrócić na drugą stronę i smażyć ponownie.

                                                                                                                                          Sandacza zamarynować w oleju, kolendrze soli i pieprzu. Następnie usmażyć na patelni do złocistego koloru.

                                                                                                                                          Masło rozpuścić w garnku, dodać szpinak, doprawić solą i zalać odrobiną wody. Dusić przez 1 minutę.

                                                                                                                                          Grzyby usmażyć z cebulą następnie zalać śmietanką i przyprawić do smaku.

                                                                                                                                          Wszystko ładnie ułożyć na talerzu.

                                                                                                                                          Mus czekoladowy z chrupiącymi ciasteczkami:

                                                                                                                                          Ciasto:

                                                                                                                                          • soda Oczyszczona 1/3 łyżeczki
                                                                                                                                            • masło 3/4 kostki
                                                                                                                                              • mleko 1 łyżka
                                                                                                                                                • jajko 1
                                                                                                                                                  • mąka 1 i 1/3 szklanki
                                                                                                                                                    • cukier 1/3 szklanki
                                                                                                                                                      • ciemne kakao 1/2 szklanki

                                                                                                                                                        Mus:

                                                                                                                                                        • biała czekolada 100 g
                                                                                                                                                          • mascarpone 250 g
                                                                                                                                                            • jogurt naturalny 150 g
                                                                                                                                                              • orzeszki ziemne 200 g
                                                                                                                                                                • dwie szczypty soli

                                                                                                                                                                  Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, uformować i przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 min.

                                                                                                                                                                  Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, a następnie dodać mascarpone i jogurt naturalny.

                                                                                                                                                                  Orzeszki ziemne zmielić z solą na gładką masę tak aby powstało masło orzechowe.

                                                                                                                                                                  Przepisy Soni Rudolf

                                                                                                                                                                  Przystawka - Tatar z wędzonych ryb

                                                                                                                                                                  Składniki :

                                                                                                                                                                  • wędzony morszczuk-50g
                                                                                                                                                                    • wędzona makrela-50g
                                                                                                                                                                      • wędzony pstrąg-50g
                                                                                                                                                                        • ogórek konserwowy / korniszony-1-2 szt.
                                                                                                                                                                          • cebula (1/4)
                                                                                                                                                                            • jabłko (1/2)
                                                                                                                                                                              • oliwa z oliwek (2 łyżki)
                                                                                                                                                                                • oliwa ziołowa(np. olej lniany)
                                                                                                                                                                                  • sól, pieprz kolorowy-do smaku
                                                                                                                                                                                    • olej-300ml
                                                                                                                                                                                      • kasza gryczana-30g
                                                                                                                                                                                        • koperek świeży-pół pęczka

                                                                                                                                                                                          Rybę oddzielić od ości. Filety pokroić bardzo drobno i wymieszać z posiekaną drobno cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Dodać oliwę i ew. sól / pieprz kolorowy do smaku. Podawać udekorowane koperkiem, oliwą ziołową i popcornem z kaszy gryczanej (kaszę smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 180-190 stopni przez kilka sekund).

                                                                                                                                                                                          Danie Główne - Perliczka z bobem w ziołach, puree z bobu chipsy z topinamburu.

                                                                                                                                                                                          • bób (400 g)
                                                                                                                                                                                            • 4 piersi z perliczki
                                                                                                                                                                                              • skrzydełka z perliczki (lub z kurczaka) do sosu-1kg
                                                                                                                                                                                                • koperek-pół pęczka
                                                                                                                                                                                                  • czosnek-1-2 ząbki
                                                                                                                                                                                                    • marchewka-2-3szt.
                                                                                                                                                                                                      • ziele angielskie-do smaku
                                                                                                                                                                                                        • liść laurowy-do smaku
                                                                                                                                                                                                          • świeży majeranek-kilka gałązek
                                                                                                                                                                                                            • 200 ml wina
                                                                                                                                                                                                              • 200g masła
                                                                                                                                                                                                                • olej-300ml
                                                                                                                                                                                                                  • topinambur-2-3szt.
                                                                                                                                                                                                                    • śmietana 18%-150ml
                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                        Sos drobiowo-winny:

                                                                                                                                                                                                                        Skrzydełka podsmażyć z marchewką, zalać połową szklanki wody i szklanką wina. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Redukować ok. 20 min. na małym ogniu następnie przecedzić. Przed podaniem dodać zimne masło i rozpuścić. Doprawić do smaku solą, pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                        Bób:

                                                                                                                                                                                                                        Bób gotować w osolonej wodzie 4 minuty. Połowę wyjąć, resztę gotować dalej do miękkości (ok. 5 min). Wyjęty wcześniej bób obrać ze skórek, wrzucić na patelnię i podsmażyć na maśle z koperkiem i czosnkiem 2-3 minuty.

                                                                                                                                                                                                                        Puree z bobu:

                                                                                                                                                                                                                        Ugotowany bób zblendować z 4 łyżkami śmietany. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić do smaku.

                                                                                                                                                                                                                        Perliczka:

                                                                                                                                                                                                                        Piersi z perliczki natrzeć solą. Na patelni rozgrzać 25 g masła. Wrzucić perliczkę na patelnię i smażyć. Jak się zarumieni dodać 25g masła oraz smażyć z dodatkiem świeżego majeranku, cały czas polewając masłem.

                                                                                                                                                                                                                        Chipsy z topinamburu:

                                                                                                                                                                                                                        Topinambur kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy w głębokim oleju do zarumienienia.

                                                                                                                                                                                                                        Na talerz nakładamy puree, na puree perliczkę, obok kładziemy smażony bób. Perliczkę delikatnie polewamy sosem i dekorujemy chipsami.

                                                                                                                                                                                                                        Deser - Tartaletka cytrynowa

                                                                                                                                                                                                                        Ciasto:

                                                                                                                                                                                                                        • 125g masła
                                                                                                                                                                                                                          • 250g mąki
                                                                                                                                                                                                                            • 3 łyżki cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                              • 1 łyżeczka zimnej wody
                                                                                                                                                                                                                                • 1 żółtko

                                                                                                                                                                                                                                  Wszystkie składniki zagnieść tak, aby powstało jednolite ciasto. Następnie wyłożyć ciastem foremkę na tartaletkę i włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut w 180 stopniach.

                                                                                                                                                                                                                                  Krem:

                                                                                                                                                                                                                                  • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                    • 1 żółtko
                                                                                                                                                                                                                                      • sok z 2 cytryn
                                                                                                                                                                                                                                        • 200 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                          • 150 ml śmietany 36%

                                                                                                                                                                                                                                            Cukier i jajka zmiksować. Dodać sok i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać i wlać na zapieczony spód, włożyc do piekarnika i piec 20 min w temp 180C.

                                                                                                                                                                                                                                            Lody malinowe:

                                                                                                                                                                                                                                            • 300 g malin
                                                                                                                                                                                                                                              • 100 g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                • 50ml śmietany 36%

                                                                                                                                                                                                                                                  Odłożyć kilka świeżych malin do dekoracji, pozostałe zagotować z 50 mln wody i 3 łyżkami cukru. Połowę zostawić na sos, z drugiej połowy zrobić lody.

                                                                                                                                                                                                                                                  Lody: Dodać łyżkę cukru pudru, 50ml śmietany 36%. Blendować w maszynie, dodając powoli ciekły azot. Schować w zamrażarce do podania.

                                                                                                                                                                                                                                                  Sos malinowy: Sos przetrzeć przez sitko.

                                                                                                                                                                                                                                                  Orzechy pekan w karmelu:

                                                                                                                                                                                                                                                  • orzechy pekan -100g
                                                                                                                                                                                                                                                    • masło-50g
                                                                                                                                                                                                                                                      • miód-1-2 łyżki

                                                                                                                                                                                                                                                        Orzechy wrzucić na roztopione 2 łyżki masła. Polać miodem i delikatnie mieszać, aż się skarmelizują.

                                                                                                                                                                                                                                                        Tartę posypać delikatnie cukrem pudrem. Położyć obok kulkę lodów malinowych, udekorować świeżą miętą, sosem malinowym i orzechami pekan.Zobacz WIĘCEJ:

                                                                                                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                        Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                        Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                        Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                        Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"