MasterChef Junior: Zobacz przepisy na najlepsze desery z 7. edycji!

Masterchef Junior 7 odcinek 8
Masterchef Junior 7 odcinek 8
Powracają słodkie wspomnienia z 7. edycji MasterChefa Juniora! Chcesz zachwycić swoich bliskich idealnym deserem? Przepisy z programu zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia! Zobacz i wypróbuj!

Eklerki Urszi!

Eklerki pistacjowe z maliną

Ciasto parzone: 125 g mleka 125 g śmietanki 30% 60 g oleju słonecznikowego 140 g mąki 3 jajkaPiekarnik w trybie góra-dół nagrzej do 250°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub matą. Przygotuj sobie rękaw cukierniczy.

Mleko, śmietankę i olej zagotuj w garnuszku, po czym zestaw z ognia i dodaj przesianą mąkę. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę (powstanie z niej kula o konsystencji pasty, odchodzącej od ścianek i dna). Wyrobione w ten sposób ciasto przełóż do miski, wbijaj do niego jajka (pojedynczo, powoli) i mieszaj mikserem na niskich obrotach aż do połączenia składników.Wstaw blaszkę do piekarnika i od razu obniż temperaturę do 180°C. Piecz do uzyskania ciemnozłotego koloru.Chrupka: 225g białej czekolady 130g pasty pistacjowej, 15g oleju 137g chrupiących prazynek , Garść zmielonych pistacji

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź na silikonowej macie i pozostaw do zastygnięcia w zamrażarce.Malina: 200g malin mrożonych Pol łyżeczki pektyny Pol łyżeczki cukru pudru Łyżeczka pasty waniliowej

Malinę umieść w garnuszku z minimalna ilością wody na dnie aby się nie przypaliła. Pozwól jej się rozmrozić cały czas ja mieszając. Doprowadź do wrzenia po czym zblenduj. Pektyne wymieszaj z cukrem pudrem i wsyp do maliny bardzo energicznie mieszając rózga. Ponownie włącz palnik, dodaj cukier wanilinowy i całość doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Wyłącz palnik.Krem: 400g śmietanki 36% 3 łyżki pasty pistacjowej 2 łyżki cukru pudru 2x śmietan fixŚmiankę ubij ze zmiany fix oraz cukrem pudrem. Następnie delikatnie szpatułka dodaj paste pistacjowa i dokładnie wymieszaj.

Wyłożenie chrupki. Składanie deseru

Jan Rol-Szkaradziński

Semifeddo - lody XXL (Pasztet Jaśka)

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
    • 140 g cukru
      • 3 jajka
        • baza - maliny, biała czekolada, wanilia

          Karmel:

          • 150 g cukru
            • 200 g śmietanki 36
              • 1 łyżka masła

                Cukier rozpuść na patelni. Dodaj śmietankę i łyżkę masła. Zagotuj.

                Przygotowanie semifreddro:

                Podsmaż maliny z połową cukru. Odstaw. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z resztą cukru na parze. Białka ubij na sztywną pianę, to samo zrób ze śmietanką. Następnie połącz śmietankę z resztą składników, delikatnie mieszając. Włóż do zamrażarki na 2 godziny.

                Panna cotta

                • 250 ml mleka
                  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
                    • 10 g żelatyny dr Oetker
                      • 50-80g cukru
                        • laska wanilii dr Oetker

                          Sos malinowy:

                          • 200 g malin
                            • 3 łyżki cukru
                              • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

                                Przygotowanie:

                                Mleko, śmietankę, cukier i laskę wanilii zagotuj (do momentu aż cukier się rozpuści). W tym czasie zamocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy mleko i śmietanka ostygną, dodaj żelatynę. Wymieszaj. Przelej do naczyń. Odstaw do lodówki. Udekoruj sosem malinowym.

                                Helena Kłobucka

                                Panna Cotta: „Chmurkowa fantazja Heleny"

                                • 250 ml śmietanki 36%
                                  • 250 ml mleka 3,2%
                                    • 9 g żelatyny dr Oetker
                                      • Od 50 g do 80 g cukru
                                        • 1 laska wanilii dr Oetker

                                          Zagotowujemy mleko ze śmietanką, laską wanilii i cukrem (wszystko musi być dokładnie wymieszane). Ściągamy z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę. Przelewamy do kubeczków.

                                          Odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

                                          Sos mango i marakuja:

                                          • 6 łyżek pulpy z mango
                                            • 1 marakuja
                                              • ½ cytryny

                                                Wszystkie składniki zagotować.

                                                Podanie:

                                                Panna Cottę wyciągnąć z kubka. Polać sosem, ozdobić miętą. Posypać skruszonymi bezikami.

                                                Semifreddo: „Niebo w gębie"

                                                • 500 ml śmietanki 36%
                                                  • 70 g cukru
                                                    • 3 jajka
                                                      • kostka białej czekolady
                                                        • maliny,jagody
                                                          • beziki

                                                            Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem. W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną pianę, w kolejnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy utarte żółtka i ubite białka. Delikatnie mieszamy. Maliny przesmażamy na patelni z cukrem. Tak, żeby cukier się rozpuścił. Beziki kruszymy. Wszystko dodajemy do masy i mieszamy. Dolewamy ciekły azot i mieszamy. Wstawiamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia do lodówki na 2 godziny.

                                                            Kruszonka z białej czekolady:

                                                            Pokruszoną białą czekoladę wstawić do piekarnika na 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut

                                                            Sos:

                                                            Mrożone maliny i mrożone jagody zagotować z cukrem. Kiedy puszczą sok, przecedzić przez sito. Postawić z powrotem na ogień, dodać skrobi i zagotować.

                                                            Podanie:

                                                            Lód pokroić w plastry, polać i przyozdobić talerz sosem. Na wierzchu posypać kruszonką z białej czekolady.

                                                            Wiktoria Chmielewska

                                                            Waniliowa chmurka semmifreddo

                                                            • 2 jajka
                                                              • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
                                                                • 35 g cukru
                                                                  • 150 g malin
                                                                    • 50 g orzechów nerkowca
                                                                      • 50 g obranych migdałów
                                                                        • dodatkowo 1 łyżeczka śmietanki 30%
                                                                          • listki mięty do posiekania
                                                                            • 100 g białej czekolady
                                                                              • maliny i borówki do ozdoby

                                                                                Żółtka oddziel od białek. Do miseczki wlej żółtka i cukier i ucieraj na parze. Śmietanę i białka ubij oddzielnie. Białko ubijaj na sztywno, natomiast śmietankę musisz wyczuć moment tuż przed uzyskaniem sztywnej masy. Do śmietany dodawaj utarte żółtka i delikatnie mieszaj szpatułką. Następnie dodaj białka i również delikatnie mieszaj szpatułką. Nerkowce upraż na suchej patelni i po ostygnięciu dodaj do wyrobionej masy. Zmrożone maliny delikatnie dodawaj do masy i wymieszaj, aby nie puściły soku. Przełóż do prostokątnej formy (najlepiej o wymiarach 28x10cm) lub innej jaką masz pod ręką. Wstaw do zamrażarki na około godzinę.

                                                                                W tym czasie zrobimy ganasz z białej czekolady.

                                                                                Do rondelka dodawaj jednocześnie 50 ml śmietanki i białą czekoladę. Podgrzej i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

                                                                                Zmiel migdały i dodaj jedną łyżeczkę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj.

                                                                                Wyjmij zmrożone semifreddo, ułóż na dużym płaskim talerzu, posyp kruszonką migdałową i polej ganaszem. Ozdób listkami mięty.

                                                                                Aksamitna panna cotta z jagodami

                                                                                • 100 ml mleka
                                                                                  • 150 ml śmietanki 30 lub 36%
                                                                                    • 5 g żelatyny w listkach dr Oetker
                                                                                      • 50 g cukru
                                                                                        • 1 laska wanilii dr Oetker
                                                                                          • 50 g mrożonych malin
                                                                                            • 100 g mrożonych jagód
                                                                                              • 2 łyżki cukru
                                                                                                • 5 g prażonego maku

                                                                                                  Śmietankę, mleko i cukier wlej do rondelka, dodaj pestki z laski wanilii i zagotuj. Plasterki żelatyny namocz w zimnej wodzie, tak aby woda zakryła żelatynę. Rozmiękczoną żelatynę dodaj do ciepłej, ale nie gorącej śmietanki z mlekiem (najlepiej poniżej 36°C). Mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Schłodzoną śmietankę wlej do szklanego naczynia i wstaw do lodówki na około godzinę.

                                                                                                  W tym czasie przygotuj sos. Mrożone maliny i jagody połóż na patelni, zasyp cukrem i podgrzewaj do puszczenia soku. Następnie odcedź przez sitko z gazikiem, aby uzyskać sos bez kawałków owoców.

                                                                                                  Schłodzoną panna cottę wyjmij delikatnie z pojemnika. Sosem udekoruj talerz, połóż panna cottę, polej sosem i ozdób owocami według własnej inwencji.

                                                                                                  Wojtek Czajkowski

                                                                                                  Panna cotta

                                                                                                  • 400ml śmietanki
                                                                                                    • 100 ml mleka
                                                                                                      • 10 g żelatyny dr Oetker
                                                                                                        • 70 g cukru
                                                                                                          • 1 laska wanilii dr Oetker

                                                                                                            Mleko, śmietanę, wanilię i cukier zagotowujemy. Do wystudzonego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i energiczne mieszamy. Nalewamy do foremek i ostudzamy w lodówce.

                                                                                                            Crème brûlée

                                                                                                            • 250 ml śmietany
                                                                                                              • 1 laska wanilii dr Oetker
                                                                                                                • 4 żółtka
                                                                                                                  • 80g cukru

                                                                                                                    Śmietanę zagotowujemy z cukrem i wanilią, żółtka ucieramy. Do żółtek powoli dolewamy płyn. Przelewamy do kokilek i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w 110°C.

                                                                                                                    Sosy:

                                                                                                                    Karmelowy

                                                                                                                    • 100g cukru
                                                                                                                      • 100 ml śmietanki 30/36%
                                                                                                                        • 2 łyżki wody
                                                                                                                          • łyżka masła

                                                                                                                            Cukier rozpuszczamy na patelni (musimy uważać, aby się nie spalił). Jak już będzie rozpuszczony, ściągamy patelnię z gazu i wlewamy do niego śmietankę i wodę. Mieszamy do połączenia, a na koniec dodajemy masło.

                                                                                                                            Wiśniowy

                                                                                                                            • garść mrożonych wiśni
                                                                                                                              • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                • pół łyżeczki skrobi

                                                                                                                                  Wiśnie gotujemy z cukrem. Gdy się rozpadną, przecedzamy przez sitko i dodajemy skrobię, energicznie mieszamy.

                                                                                                                                  Owoce leśne

                                                                                                                                  • garść malin
                                                                                                                                    • garść borówek
                                                                                                                                      • garść jagód

                                                                                                                                        Owoce blendujemy i przecedzamy przez sitko.

                                                                                                                                        Smacznego!!!

                                                                                                                                        Ewa Ziemiańska

                                                                                                                                        Semifreddo orzechowo-waniliowe

                                                                                                                                        • 500 ml śmietanki 36%
                                                                                                                                          • 3 jajka
                                                                                                                                            • 70 g cukru
                                                                                                                                              • orzechy pekan i włoskie
                                                                                                                                                • czekolada mleczna
                                                                                                                                                  • beziki
                                                                                                                                                    • migdały
                                                                                                                                                      • pasta waniliowa Dr Oetker

                                                                                                                                                        Śmietankę i białka ubijamy w osobnych miskach. Żółtka z cukrem na parze ucieramy. Posiekane orzechy prażymy z dwoma łyżkami cukru. Do śmietanki dodajemy utarte żółtka i pastę waniliową i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy ubite białka, orzechy, beziki i posiekaną czekoladę. Mieszamy i przelewamy do formy, którą wykładamy papierem. Gotowy deser wkładamy na 2 godziny do zamrażarki.

                                                                                                                                                        Sos karmelowy:

                                                                                                                                                        2-3 łyżki cukru rozpuszczamy na patelni i dolewamy pół szklanki śmietanki 36%.

                                                                                                                                                        Gotowy deser polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami.

                                                                                                                                                        Panna cotta jagodowa

                                                                                                                                                        • 250 ml śmietanki 36%
                                                                                                                                                          • 250 ml mleka
                                                                                                                                                            • 1 laska wanilii dr Oetker
                                                                                                                                                              • pasta z wanilią dr Oetker
                                                                                                                                                                • 70 g cukru
                                                                                                                                                                  • 9 g żelatyny w płatkach dr Oetker

                                                                                                                                                                    Sos jagodowy

                                                                                                                                                                    • 200g jagód
                                                                                                                                                                      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                        • 1 łyżka wody

                                                                                                                                                                          Mleko, śmietankę, cukier, laskę wanilii i pastę zagotować. Żelatynę namoczyć. Do zagotowanego mleka dodać namoczoną żelatynę i wlać do pucharków lub foremek.

                                                                                                                                                                          Jagody podsmażyć, jak puszczą sok, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę wody.

                                                                                                                                                                          Zastygniętą panna cottę wyłożyć na talerz i polać sosem jagodowym i ozdobić listkiem mięty.

                                                                                                                                                                          Adam Kominek

                                                                                                                                                                          Crème brûlée

                                                                                                                                                                          • 4 żółtka
                                                                                                                                                                            • 250 ml śmietany 30 %
                                                                                                                                                                              • 1 laska wanilii dr Oetker
                                                                                                                                                                                • 80 g cukru

                                                                                                                                                                                  Śmietankę z ziarnami wanilii i cukrem zagotuj. Żółtka wymieszaj. Do żółtek przelej śmietankę, cały czas mieszając. Masę przelej do kokilek i piecz w piekarniku w kąpieli wodnej w temp. 115°C przez 55 minut. Po upieczeniu posyp lekko cukrem i opal opalarką. Udekoruj ulubionymi owocami.

                                                                                                                                                                                  Panna Cotta

                                                                                                                                                                                  • 250 ml śmietanki 30 %
                                                                                                                                                                                    • 250 ml mleka
                                                                                                                                                                                      • 10 g żelatyny w plastrach dr Oetker
                                                                                                                                                                                        • laska wanilii dr Oetker
                                                                                                                                                                                          • 70 g cukru

                                                                                                                                                                                            Namocz żelatynę w wodzie. Wszystkie składniki, poza żelatyną, zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Nie gotuj. Przygotowaną masę przelej do form i odstaw do lodówki do stężenia.

                                                                                                                                                                                            Sos owoce leśne:

                                                                                                                                                                                            • maliny
                                                                                                                                                                                              • truskawki
                                                                                                                                                                                                • borówki
                                                                                                                                                                                                  • cukier

                                                                                                                                                                                                    Wszystkie owoce podsmaż na patelni, aż puszczą sok. W połowie dodaj cukier. Owoce przetrzyj przez sito.

                                                                                                                                                                                                    Sos karmelowy:

                                                                                                                                                                                                    • cukier
                                                                                                                                                                                                      • masło
                                                                                                                                                                                                        • śmietanka 30 %

                                                                                                                                                                                                          Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj masło, zdejmij z ognia i dodaj śmietankę.

                                                                                                                                                                                                          Smacznego!

                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości